Многофункционален мобилен шкаф

Сподели в Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this page

Многофункцинален мобилен шкаф с работен плот за градината или балкона

Натисни за голям размер

Необходими материали за изработка на масичката

От ПДЧ или МДФ с дебелина 18 мм, 2 шарнирни панти 50/20 мм, 2 дръжки за мебели, 4 панти за вратички, 4 здрави колелца за мебели, винтове за ПДЧ, лепило за дърво, дървени лайсни заоблени от едната страна около 5 л.м. , дребна разноцветна мозайка от фаянсови плочки, пълнеж за фуги, грунд- бетон контакт, мрежа за плочки, лепило за плочки, полиуретанов грунд за МДФ боя емайл лак или полиуретанова бяла и сива.

След като сглобите масичката преминаваме към боядисването.

• За да разграничите двата цвята използвайте хартиено тиксо. Облепете краищата внимателно.

• Освен вратите на шкафа, задължително трябва да лакирате/боядисате долната на работния плот. 

След като изсъхне първоначалното покритие което сте намазали с грунда за МДФ на всички плоскости, шлифовайте още веднъж много внимателно и с много финна шкурка 120/180. Проверете всички ръбове и краища. Никъде не бива да има пропуски, дупки или пукнатини. Прокарайте пръстите си по повърхността, за да проверите дали е идеално гладка. Цветът на шкафа зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Аз съм избрал двуцветно в бяло и сиво. За да отделите двата цвята с точни и прецизни линии, залепете ограничително хартиено тиксо.

След като изсъхне напълно боята преминаваме към облицовката на плота

• Определете големината на плота и преценете количеството плочки или мозайка, които ще ви трябват. Използвайте мрежа за мозайка или от тази която се използва за замазката на изолациите/санирането.

Работния плот облицоваме със здраво и устойчиво покритие. Използвайте ситни плочки (разноцветни парчета от счупени плочки, по строителните магазини се намират)  или мозайка. Най-напред изрежете дървените лайсни с тях облепете краищата на плота. Залепете ги около плота и фиксирайте с месингови винтове или пирончета ( не забравяйте че лайсните трябва да стърчат над плота около 10 мм. за да съвпаднат с ръбовете на плочките). След това грундирайте плота с грунда-бетон контакт поставете мрежата за плочки ( като може да я фиксирате с такер на няколко места) и оставете грунда да изсъхне за около 12 часа. След това нанесете лепилото за плочки и започнете да редите парчетата плочки ( най-лесно се облицова с мозайка, разположена на специална мрежа). Лепилото което е излишно махнете с влажна гъба, след като приключите.

• След като стегне лепилото почистете фугите от излишното количество излязло отгоре. Сместа за фугите може да е в разцветка като налепените плочки или по ваш вкус. След като нанесете сместа за фуги, изчакайте малко да стегне и внимателно с влажна гъба почистете плочките от излишното количество извън фугите.

Съвет: за да движите лесно шкафа купете си и монтирайте една дръжка някъде встрани.

Приятна работа, ако шкафа ви харесва и не можете да си го изработите сами, може да ме потърсите за съдействие.

 

 

Сподели в Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this page
Posted in Направи си сам and tagged , , , , , .