Градински цветя- Гладиола

Сподели в Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this page

Гладиолата, известна още като Ребрика или Петльово перо (Gladiolus), са род многогодишни растения от семейство перуникови с красиви цветове. Размножават се чрез грудки. Цъфтят от юли до падането на първите слани. Съществуват около 250 вида в Африка, Европа, Източна Азия. В България има 3 вида, главно по ливадите. Някои чужди видове се отглеждат като декоративни.

Тези растения са най – често използвани в прекрасни букети, тъй като притежават много красиви, едри цветове.Тяхната багра е изключително разнообразна – жълти, зелени, червени, бели, многоцветни.!

Гладиолите са сравнително лесни за отглеждане цветя, но понякога имат нужда от по – специфични условия за развитие. Луковиците се засаждат през пролетта, в градината.В сандъчета биха се килнали наляво, надясно и ефекта се губи.Освен това луковиците може да са по – дребни при ваденето, а и самите растения ще са по – трудни за отглеждане.Може да ги засаждате през 2 – 3 седмици, така че по всяко време лятото да имате цъфтящи растения в двора.Препоръчителна дълбочина е около 10 см. Имайте на предвид, че е по – опасно да ги засадите по – на плитко, отколкото надълбоко, тъй като иначе лесно ще се прекършат.Изберете слънчево, място, което е защитено от силен вятър.Добре е при засаждането да се поставя малко оборска тор.Когато затрупате луковиците с почва ги полейте със слаб разтвор на изкуствен тор.

Другият важен фактор за правилното развитие на тези растения е поливането.Тъй като обичат много вода, задължително ги поливайте редовно, особено в летните жеги.Най – горните пъпки буквално могат да изсъхнат и да не се отворят.Чувстват се най – добре на светли места, но биха се развили добре и на полу – сянка.Идеално място би било, където до обяд грее слънце и впоследствие се формира въпросната полусянка.След като цъфтежът приключи идва време Гладиолите да изпаднат в период на покой.Те не са зимоустойчиви. Изчаква се жизненият цикъл да завърши и надземната част да изсъхне.В този момент луковиците се изваждат.След това всички детки се отделят и запазват по желание.В долната част ще видите старата луковица, която е изсъхнала – тя се отстранява внимателно, заедно със старите корени.Луковиците се измиват хубаво от пръстта по тях.В никакъв случай не белете люспата!Тя задължително трябва да престои с луковиците през целия период на покой, тъй като ги предпазва от различни въздействия.След като са почистени се изсушават, така че по тях да не остава влага и се прибират на сухо и хладно място в кашон или мрежести торбички.Там трябва да престоят цяла зима, до пролетта, когато отново се засаждат. Друг проблем при тези растения е наличието на вредители – гъсеници на някои насекоми.Най – добрият начин да се отървете от тях е да го направите ръчно.Имайте напредвид, обаче, че се крият в пазвите на листата и понякога се случва да гризат само вечер, когато не ги забелязвате.Ако не знаете дълго ще се чудите какво е нахапало така цветята.Понякога гризат и от цветовете и биха могли да придадат плачевен вид.

В България най-разпространени са White City и Flower Song. Те цъфтят през лятото.

Сподели в Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on TumblrShare on LinkedInPrint this page
Posted in Градина and tagged , , , , .